RSS Feed

Blog 2013

31 oktober 2013


Vandaag worden voor de eerste keer de uitbetalingen gedaan ten behoeve van de rente en aflossing van de lening aan de Botenclub. We zijn er best wel trots op dat het allemaal zo voorspoedig loopt. De verbouwing is tot nog toe binnen het budget, zij het dat het allemaal wat meer tijd heeft gekost. We werken nu niet meer volgens een heel concreet en uitgewerkt plan, maar laten ons leiden door de ideeën die vaak spontaan tijdens het weekoverleg opkomen. Maar al te vaak weten we de hand te leggen op bijzondere bouwmaterialen, zoals 2 paar enorme in ijzer vervatte glazen deuren (gekregen van Maurits). Of we vinden op internet of elders misfits die goedkoop worden aangeboden, zoals een compleet raam met glas en hang en sluitwerk, dat vermoedelijk niet pastte op de plek waarvoor het bedoeld was. Maar voor de buitenkant blijven we bij ons oorspronkelijke en door de gemeente vergunde ontwerp van de buitengevel. Die ziet er nu op tekening zó uit:

29 oktober 2013

Na de storm

De storm, die maandag over het land raasde, heeft onze loods gespaard. Niet dat we goed geslapen hebben in de nacht ervoor! Er waren wel de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen, maar toch… Als het eenmaal begint, kun je niets meer doen en we zijn dus ook maar niet gaan kijken terwijl het tekeer ging. De loods vóór onze ogen te zien instorten, was waarschijnlijk meer dan we hadden kunnen verdragen. Maar het is niet gebeurd en de werklieden staan weer te timmeren en te zagen dat het een lieve lust is.

26 oktober 2013

En dan plots is er geen Noordgevel meer. De oude rabatdelen (planken) worden zoveel mogelijk hergebruikt. Als een razende moet de nieuwe wand weer opgebouwd worden, want maandag is er storm voorspeld….

16 oktober 2013

Op de avond van 15 oktober hebben we onder het genot van koffie en mooie wijn uit Umbrië de nummers van de obligaties getrokken die dit jaar worden uitgeloot en afgelost. We besteden dit jaar een bedrag van €9.356 aan rente en aflossing. Onder toeziend oog van onafhankelijke derde Joke Graftdijk kwamen de nummers met speels gemak uit de iPad rollen.

Uiteraard worden de investeerders individueel benaderd.

 

6 oktober 2013

Er is hard gewerkt in de zomer aan de nieuwe fundering en de vernieuwde steiger. Op 29 september heeft Van Steenwijk het werk opgeleverd en het moet gezegd: het ziet er fantastisch uit. Vooral de hoofdsteiger is een plaatje! Iedereen die heeft meegewerkt: Bedankt!

Helaas wil het even niet lukken foto’s te uploaden, dus die houdt men nog even van ons tegoed. Maar iedereen is natuurlijk altijd welkom op de werf om het resultaat met eigen ogen te bewonderen. In deze tijd van het jaar beginnen de voorbereidingen voor de winter en dan is er meestal wel iemand aanwezig om leden en niet-leden uitleg te geven.

De volgende fase is de nieuwe gevel aan het water. Om het oude werfkarakter weer te laten zien, worden er 3 portalen gemaakt met daarvoor schuifdeuren of draailuiken. Daarachter komt aan de linkerkant (gezien vanaf het water) een doorgang van glas, in het midden een wat groter raam en aan de rechterkant de toegang tot de binnenhelling met de kraan. De nieuwe wand moet er vóór het eind van november staan want anders wordt het te koud en te winderig om nog veilig te kunnen werken. Met vereenvoudigingen in de uitvoering hopen we te besparen op de totale kosten, zodat we ook nog geld overhouden voor het binnenwerk van de kantine

De nieuwe binnenruimte van de kantine zal veel ruimer zijn dan vroeger. Bijna 2 keer zo groot. De toegang vanuit de loods wordt gemaakt van grote, bijna antieke glazen deuren met geklonken ijzerbeslag, die we op de kop hebben weten te tikken. De ruimte moet geschikt worden om in kleine kring gezellig bijeen te zijn met de leden van de club en klanten van de werf voor een drankje, al of niet na gedane arbeid. Maar ook zal er de mogelijkheid zijn om af en toe grotere bijeenkomsten te organiseren zoals presentaties, tentoonstellingen, feestjes. Vooral in de zomer moet het een waar genoegen zijn om vóór de geopende deuren op de steiger een biertje te drinken met vrienden en kennissen.

15 mei 2013

De eerste paal is geslagen! Het gaat ineens erg hard. We hebben er meer dan 2 jaar over gedaan om alles voor te bereiden, maar eind april 2013 werd dan het contract met aannemer H. van Steenwijk getekend. En ineens staan er allerlei serieuze werklieden van Waalpaal in de loods om palen te lossen en heimachines uit te laden. Binnen de kortste keren klinken de doffe dreunen van het heiblok en zoeft de eerste paal de slappe grond in. Als een cocktailprikker in de zachte boter op zoek naar de eerste zandlaag op ca 12 meter. Buiten staat een enorme generator zwaar gedempt te brommen. 8 palen moeten erin. Dat is dus in een paar dagen gepiept. Vervolgens worden de palen 2 aan 2 verbonden met een betonnen ligger en daarop wordt de nieuwe vloer aangbracht.

De gevel wordt opnieuw opgebouwd volgens de schetsen van de architect. De gemeente stelt als eis dat het aanzicht vanaf het water het karakter van een oude overdekte werf houdt. We nemen deze foto als uitgangspunt. Later hierover meer.

14 maart 2013

De winter zit er bijna op. Meteorologisch dan, want het is halverwege maart en er ligt ijs op de gracht achter de Botenloods. Maar toch worden we wakker uit de winterslaap en is het tijd voor een update.
In het najaar 2012 is de Botenclub toegelaten als lid van Europa Nostra, dat zich Europa-wijd inzet voor het goede beheer van ons internationaal cultuurgoed. Het doet goed dat deze illustere organisatie, waarvan tenor Plácido Domingo de erevoorzitter is, de Botenclub een waardig onderdeel daarvan vindt uitmaken. Het kan ons alleen maar aanmoedigen om van onze werf iets te maken dat deze erkenning waardig is.
En hoe staat het daarmee? In de winter is er van daadwerkelijk bouwen weinig terecht gekomen, want het was erg koud. En dat ondanks de verwarmde caravan, die we nu als bouwkeet gebruiken. Wel is de complete inboedel afgebroken en afgevoerd en is de straattegelvloer eruit genomen. Ook hebben de leden de betonnen richels afgebroken en is er veel puin geruimd. De grond is wel zowat bouwrijp nu. De aannemer zal op ons verzoek werken vanaf de tekeningen en berekeningen, maar dan moeten die wel helemaal kloppen. Daar is nog de meeste tijd in gaan zitten.
We ontdekten bijvoorbeeld dat enkele staanders in het midden weliswaar op een formidabele klomp beton staan, maar dat dat beton gewoon in het zand ligt, zand dat langzaam de sloot inschuift. De oplossing is om de heipalen niet naast deze kolommen te plaatsen, maar eronder. Ergo, nieuwe tekeningen, nieuwe berekeningen, goedkeuring van de inspecteur. Enfin, je snapt het.
Het gaf meteen de gelegenheid om het concept nog eens te overdenken, want vervuilde grond afgraven heeft toch heel veel voeten in de aarde. We hoeven weliswaar niet te saneren, maar graven en afvoeren moet volgens de regels en die zijn streng (en dus duur!). De vloer van de nieuwe kantine wordt nu 35 cm hoger gelegd waardoor alle grond kan blijven liggen. Het aantal treden naar buiten naar de steiger gaat daarmee ook omhoog en wordt mooi geïntegreerd in de hoofdsteiger. Zodra de gemeente haar goedkeuring geeft aan de gewijzigde plannen kan de aannemer zijn prijs rond maken.
We hebben inmiddels ook de vergunning om de oude palen in het water te hergebruiken ter ondersteuning van de hoofdsteiger. De draagconstructie kan daardoor veel eenvoudiger worden uitgevoerd en de heipalen staan dankzij de laatste aanpassingen nu allemaal op het land.

Geen reacties »

No comments yet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.