RSS Feed

Over de loods

Tom van der Aa heeft vroeger het een en ander te maken gehad met de werf. Hieronder zijn herinneringen:

De botenhelling/stalling van de Hr. en Mevr. Borsch

In de 50-tiger jaren van de vorige eeuw was deze helling op het Prinseneiland in vol bedrijf. Een foto uit het Gemeente Archief van Amsterdam (foto 1) toont ons de situatie uit 1954. waarbij de schuifdeuren van de werf wijd openstaan. Deze deuren (aan bovenrail hangend) konden de hellinggaten afdekken. Om tochten zoveel mogelijk te voorkomen, werden er net boven de in het water afdalende rails houten planken gezet. Duidelijk te zien dat er meerdere hellingen waren. In totaal drie vanuit de grote loods. In de meest linkse deur valt een opgetuigde zeilboot te herkennen. Wat verder in de hoek en dan meer naar de straatkant waar anno 2012 die ingangsdeur van de werf is, hebben wij met onze tweede boot (het trambootje op foto 7) gestaan.Trambootje bij werf Cornelissen, Prinseneiland zuidkant

Het gebouw ter linkerzijde met het rechthoekig raam hoorde naar mijn mening niet bij het bedrijf van de Hr Borsch. Aan de andere kant (rechts, naast het huis) ligt inderdaad ook een kleine loods met een helling. Het is de oude plek waar U nu uw buitenhelling met lier en oude karren heeft.

Prinseneiland 16Foto nummer 3 laat de straatzijde zien. De toegangsdeur zit niet ver van de woning af. Het huisnummer voor de botenstalling was 14A (links) tot 16 (rechts) Dat van de woning nr 18. Dat huisje is ook van de fam. Borsch geweest, maar ooit doorverkocht aan de familie Hazelhof op nr 16. Indien we naar de houten loodswand kijken, dan lijkt het erop dat de voormalige kleine loods (nu de open helling aan de zijkant) ooit wel bij het loodscomplex van Borsch hoorde. Waarschijnlijk verkocht hij die helling ook aan de fam. Hazelhof. Die nieuwe huiseigenaar had ook altijd een boot die hij ‘s winters niet bij Borsch stalde. In mijn jeugd ben ik daar nooit in huis geweest of op dat werfje. Dat het nu bij jullie werf weer getrokken is, was voor mij een verrassing.

Borsch bood niet alleen de mogelijkheid van winterstalling voor plezierjachten, maar deed tevens het onderhoud van de kleine havenvletjes. Dit waren de stalen bootjes waarmee de ‘vletters’ de touwen van zeeschepen naar de wal brachten, opdat het zeeschip op juiste plek afgemeerd kon worden. In ieder geval bestond het onderhoud uit het behandelen van de huid (afkrabben en teren). De U ook bekende Pim Göbel heeft in zijn jonge jaren bij de hr Borsch gewerkt en was daar ook monteur. Hij woont op dit moment aan de Amsteldijk zuid tussen Nes a/d Amstel en Uithoorn in. De havenvletjes stonden in de grote loods.

Op foto 1 ligt onder het witte zeil de door Hr Borsch opgebouwde marinesloep de ‘Bellatrix’ (foto 6). Voor de aannemer/sloper Dirk Cornelissen bouwde hij een dergelijk schip de ‘Rili’. Mijn vader Tom van der Aa was destijds werfbaas bij Cornelissen en die heeft een derde schip in die trant gebouwd. Dirk Cornelissen steunde hem financieel en Borsch stelde zijn helling en expertise ter beschikking. De eerste fase was het herstel van het casco van de dubbelwandige teakhouten spiegelsloep op de werf van de Hr Borsch. De oude kleine overkapping bij de boeg eraf gehaald, de kromhout diesel verwijderd, de spiegel en 17 gebogen essenhouten spanten vervangen (koper geklonken). In het midden van de sloep bleef om het verband in het schip te behouden lange tijd tussen bak en stuurboord een zware houten bank zitten.

De ’Dini’ werd op de werf Fortuin van de Gebr. Elzinga verder afgebouwd en stond daartoe jarenlang min of meer gratis vlak naast de Eilandsgracht op de kant. Na enige jaren resulteerde dat in de volgende boot met de naam ‘Dini’.

Bellatrix op de werf van Elzinga (Duba)Ter oriëntatie: De werf Fortuin van de Gebr Elzinga gaat vele jaren later over in andere handen en verkrijgt dan de naam ‘Duba’. Op foto nr 10 een impressie van de kale sloep op de werf van de Gebr. Elzinga. Op foto nr 5 de hr en mevr Borsch met de boot liggend in de Hondsbossche Vaart in de Leihoek tussen Petten en Kamperduin. Op foto nr 6 de ’Bellatrix’ in volle glorie in de kom van de kleine sluis (van de Stadssingel naar de Vecht) te Muiden.Hr en Mw Borsch in de Bellatrix

Tom J. van der Aa (jr)
Bellatrix
Opmerking : Alle werf foto’s komen uit de Beeldbank van Amsterdam en mogen niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden. Foto nr 5. 6. en 10 zijn een eigen foto’s privé bezit!

2 Comments »

 1. Kees Stam schreef:

  Wat een leuk verhaal / verslag van de werf!
  De werf was van mijn opa!
  Ik ben er vaak gewest als kleine jongen met mijn vader.
  Mijn vader was dus getrouwd met een dochter van opa Borsch.

  • Arnoud schreef:

   Als u nog leuke verhalen of foto’s heeft, houden wij ons aanbevolen. Ik heb altijd begrepen dat onze buitenhelling samen met de huidige garage van het pand naast ons van Borsch was. Klopt dat in uw herinnering?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.